Notícies

Tweet
23-03-22

L’hora de les pedres

Una de les millors èpoques de l’any pels amants del ciclisme és sens dubte quan arriba la coneguda com la Vlaamse Wielerweek, és a dir, la Setmana Ciclista de Flandes. En realitat, més que d’una setmana es tracta d’un període d’11 dies, els que separen la Minerva Classic Brugge-De Panne de la Ronde Van Vlaanderen, el segon monument de l’any i climax absolut de la sèrie de curses.

Ja hem parlat tant de la prova masculina Minerva Classic Brugge-De Panne com de la femenina Exterioo Classic Brugge-De Panne en un article a part perquè tenen un caràcter diferent, ja que son totalment planes i sense trams empedrats. Així doncs, aquí ens centrarem a analitzar la resta de curses, les veritables clàssiques de llambordes.

E3 Saxo Bank Classic (homes)

La primera de les curses de pavés té inici i final a la població de Herelbeke i presenta un recorregut de 205 kilòmetres plenament flandrien. Els ciclistes hauran de superar 16 turons, dels quals 11 sobre llambordes, com els famosos Paterberg (0,4 km al 9%) i Oude Kwaremont (2,1 km al 4,2%). En aquesta cursa podrem començar a veure qui ha arribat en forma i qui no de cara a la resta de la setmana.

Favorits: Kasper Asgreen (600), Wout Van Aert (1200), Florian Sénéchal (600), Greg Van Avermaet (600), Yves Lampaert (600).

Gent Wevelgem in Flanders Fields (dones i homes)

Col·locada en diumenge, es tracta de la segona cursa de més prestigi de la sèrie, només per darrere la Ronde Van Vlaanderen. La cota emblemàtica de la cursa és el Kemmelberg, que es puja dues vegades, però ni la cursa masculina ni la femenina inclouen tantes cotes com la resta de proves de la setmana i, a més, les tenen situades més lluny de meta. Això sí, totes dues curses compten amb un quilometratge digne d’un monument (249 km pels homes i 158 per les dones) i, si s’arriba a l’esprint, el disputaran forçosament homes i dones resistents.

Favorites cursa femenina: Marianne Vos (1200), Lorena Wiebes (1200), Emma Norsgaard (1000), Lotte Kopecky (1000) Elisa Balsamo (800), Marta Bastianelli (800).

Favorits cursa masculina: Wout Van Aert (1200), Mads Pedersen (1000), Tim Merlier (800), Alexander Kristoff (800), Matteo Trentin (600).

Dwars door Vlaanderen (dones i homes)

Com que és l’últim test abans de la Ronde, a vegades alguns dels favorits pel monument estan reservant forces, cosa que provoca que corredors de segona línia hi puguin tenir la seva oportunitat. Pel que fa al recorregut, és el més curt de la sèrie (183 km pels homes i 115 per les dones), però això sí, està minat de cotes i trams empedrats.

Favorites cursa femenina: Annemiek Van Vleuten (1200), Marianne Vos (1200), Ellen Van Dijk (600), Marta Bastianelli (800).

Favorits cursa masculina: Mathieu Van der Poel (1000), Tiesj Benoot (600), Dylan Van Baarle (400), Anthony Turgis (400), Greg Van Avermaet (600).

Ronde Van Vlaanderen (dones i homes)

La Ronde és sens dubte el plat fort de la setmana, el moment on han de brillar les grans estrelles. El recorregut de la cursa femenina suma 156 km amb 11 trams de llambordes, mentre que el kilometratge de la prova masculina s’enfila fins als 272 km amb 15 trams de pavés. D’entre els turons empedrats d’amddos recorreguts hi destaquen el Molenberg (0,5 km al 6%), el Koppenberg (0,6 km al 10%), el Taaienberg (0,7 km al 6,1%) i per descomptat la dupla final formada per l’Oude Kwaremont (2,1 km al 4,2%) i el Paterberg (0,4 km al 9%), que és on se sol decidir la cursa.

Favorites cursa femenina: Annemiek Van Vleuten (1200), Marianne Vos (1200), Elisa Longo Borghini (1000), Lotte Kopecky (1000), Demi Vollering (1000).

Favorits cursa masculina: Wout Van Aert (1200), Mathieu Van Der Poel (1000), Kasper Asgreen (600), Florian Sénéchal (600), Tadej Pogačar (1200).